Powszechnym błędnym przekonaniem jest to, że czyszczenie ekspresu do kawy i odkamienianie to to samo.
Ale czyszczenie i odkamienianie to dwa różne procesy, które rozwiązują dwa różne problemy podczas parzenia kawy w ekspresie. Aby cieszyć się kawą, która jest zarówno smaczna i aromatyczna, jak i gorąca, ważne jest, aby zrozumieć różnicę między czyszczeniem a odkamienianiem ekspresu do kawy, oraz jak to prawidłowo zrobić.
Co się stanie, jeśli nie odkamieniasz ekspresu do kawy?
Filiżanka kawy to prawie 99% wody, co czyni jakość wody jednym z najważniejszych elementów w zaparzeniu dobrej kawy. Twarda woda zawiera minerały, takie jak wapń i magnez, które przechodzą przez ekspres do kawy i ostatecznie gromadzą się na elemencie grzewczym ekspresu w postaci kamienia. Odkamienianie ekspresu do kawy to proces usuwania osadów mineralnych. Woda, która jest uważana za twardą, jest bardziej szkodliwa dla ekspresów do kawy, ponieważ zawiera wyższy procent tych minerałów.
Nagromadzenie kamienia mineralnego może mieć negatywny wpływ na działanie ekspresu, co ostatecznie wpływa na jakość kawy. Jeśli woda nie może osiągnąć optymalnej temperatury parzenia, niemożliwe jest wydobycie pełnego smaku z ziaren kawy. Nagromadzenie kamienia może zatkać przepływ wody, a jeśli nie zostanie on usunięty, może to spowodować zatrzymanie pracy ekspresu. Odkamieniacze zostały zaprojektowane tak, aby usuwać najtrudniejsze osady kamienia ze zbiorników gorącej wody i elementów ekspresu do kawy bez uszkadzania sprzętu.
Odkamieniacz w tabletkach russell-hobbs to produkt, który pomoże skutecznie usunąć wszelkie zanieczyszczenia i kamień z ekspresu do kawy. Proces odkamieniania sprawi, że ekspres do kawy może działać na optymalnym poziomie. Wystarczy zmieszać produkt z wodą, dodać go do zbiornika wody w ekspresie i wypłukać, a ekspres będzie wolny od kamienia i zaparzy pyszną, gorącą filiżankę kawy. Po odkamienianiu trzeba ekspres dokładnie wypłukać dwa razy czystą wodą, aby usunąć wszelkie pozostałości roztworu odkamieniacza.