Ludzie stosują zróżnicowaną dietę, która obejmuje różnorodne owoce oraz warzywa.
Jeśli chodzi o owoce to na terenie naszego kraju bardzo dużą popularność zyskały jabłka. Są to owoce sezonowe zbierane w okresie letnim oraz jesiennym. Dobrą wiadomością dla miłośników jabłek jest fakt, że można się nimi cieszyć przez cały rok, również poza sezonem ich zbiorów. Istotne jest jednak zadbanie o odpowiednie miejsce i warunki przechowywania przez okres zimowy. Na szczęście jabłka można przechowywać łatwo i bezpiecznie bez martwienia się o ich zgnicie, utratę smaku czy też właściwości odżywczych aż do następnego sezonu.
Bezproblemowe i bezpieczne przechowywanie jabłek
Jabłka to owoce, które powinny być przechowywane w miejscach, w których panują niskie temperatury. Przestrzeń magazynowa powinna posiadać optymalną wilgotność powietrza oraz być dobrze wentylowana. W przypadku przechowywania hurtowego, najlepiej sprawdzają się chłodnie posiadane przez wyspecjalizowane firmy prowadzące działalność w przemyśle spożywczym. Przed zmagazynowaniem jabłek, dobrym pomysłem jest ich sprawdzenie w poszukiwaniu różnych uszkodzeń, ponieważ tylko nienaruszone, wysokiej jakości owoce będą w stanie utrzymać swoje optymalne właściwości odżywcze przez długi czas.
Opisywane owoce powinny być przechowywane w temperaturze w zakresie od 0 do 4 stopni Celsjusza. W temperaturze niższej jabłka zamarzną i utracą wiele swoich właściwości, natomiast, jeśli jest ona wyższa, wówczas dojrzeją i okres ich przechowywania znacznie się skróci. Odpowiednia wentylacja pozwala na odprowadzanie etylenu, który jest wydzielany przez dojrzewające owoce. Warto też polewać podłogę wodą, aby zwiększyć wilgotność powietrza, która sprawia, że jabłka nie będą się kurczyć.
Jak można zauważyć, skuteczne i bezpieczne przechowywanie jabłek przez zimę nie wymaga żadnych nowoczesnych technologii i jest bardzo łatwe. Wystarczy tylko zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii i regularnie kontrolować przechowywane owoce pod kątem różnych uszkodzeń, śladów gnicia, itp. W razie potrzeby można wspomagać się specjalnymi preparatami konserwującymi, które wpływają korzystnie na utrzymywanie przez jabłka optymalnego stanu przez dłuższy czas.