Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc czas zacząć myśleć o wszystkich swoich ulubionych wielkanocnych potrawach.
Są to z pewnością jajka, pieczone szynki, żurek lub barszcz biały, a także rożnego rodzaju babki, mazurki i inne słodkie wypieki. Jajka to jedne z najbardziej rozpoznawalnych potraw wielkanocnych. Istnieje kilka różnych powodów, dla których jemy jajka pod różnymi postaciami na Wielkanoc, przede wszystkim jajka oznaczają nowe życie, a o to właśnie chodzi w okresie Wielkanocy i wiosny. Jajka są często dekorowane i wręczane jako prezenty w postaci pisanek, a w sprzedaży znajdziemy również jajka czekoladowe i w postaci drobnych słodyczy.
Bardzo wiele osób piecze tradycyjne ciasta na Wielkanoc
Pieczenie i spożywanie ciast i babek drożdżowych oznacza koniec Wielkiego Postu, ponieważ są one wytwarzane z produktów mlecznych, które są w tym okresie zabronione. Baranek z ciasta pieczonego w specjalnej formie, często podawany jest w Niedzielę Wielkanocną. Popularne są również wieńce zaplatane i wypiekane z ciasta drożdżowego, które mogą służyć jako gniazdka dla jajek cukrowych lub pisanek. W wielu regionach naszego kraju tradycyjne wypieki na Wielkanoc będą wyglądały nieco inaczej, może to być przykładowo sękacz, babka czekoladowa, babka piaskowa, babka cytrynowa, sernik z rodzynkami, ciastka kruche o różnych kształtach, czy keks z bakaliami lub mazurek z kajmakiem.
Jeśli masz nieco więcej zdolności i lubisz piec, przenieś swoje wielkanocne wypieki na wyższy poziom przygotowując tort z białej lub ciemnej czekolady. Do jego dekoracji możesz użyć cukrowych jajeczek i zajączków. Możne również upiec ciasto runo leśne, które kojarzy się z wiosną i budzącą się do życia przyrodą. Przygotowując słodkości na Wielkanoc możesz wykazać się kreatywnością dzięki swoim ulubionym wielkanocnym smakołykom, jakie pamiętasz z dzieciństwa.
Piekąc różne ciasta na Wielkanoc możesz poszukać przepisów online, gdzie wielu blogerów kulinarnych umieszcza porady i wskazówki dotyczące wykonywania tradycyjnych ciast i deserów na wielkanocne stoły.